AAA http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chl=http%3A%2F%2Fgok.korczyna.pl%2Fwiadomosc%2Fkonkurs-cztery-pory-roku-na-pogorzu-karpackim-w-korczynie&chs=350x350&chld=L|4

Aktualność

23-10-2014Konkurs „Cztery Pory Roku na Pogórzu Karpackim” w Korczynie

W niedzielę 19 października br. do Korczyny zawitało 10 grup z terenu powiatów: Krośnieńskiego, Jasielskiego i Strzyżowskiego aby zaprezentować potrawy regionalne na konkursowych stołach.
Celem organizatorów było stworzenie możliwości regionalnym grupom społecznym prezentacji  najważniejszych  dorocznych obrzędów, połączonych ze zwyczajami żywieniowymi , kulturą obyczajową i zachowanymi tradycjami ludowymi w środowiskach wsi i małych miasteczek  Regionu Podkarpacia. Stąd wziął się pomysł na równoległy konkurs obrzędowy podczas spotkania w Korczynie.
Jury w składzie: Jolanta Dragan (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej), Sławomir Gołębiowski (Jasielski Dom Kultury), Grażyna Ostrowska (Starostwo Powiatowe w Krośnie), Adam Miszczak (TV Obiektyw), Andrzej Łapkowski (Czarnorzecko – Strzyżowska LGD), Stanisława Mroczka (firma Trafunek), Bogusław Pacek (dyrektor GOK w Chorkówce) i Józef Biernacki (Jasielski Klub Motorowy i Ratownictwa Drogowego) dokonała oceny wszystkich prezentowanych potraw i obrzędów, przyznając następujące nagrody i wyróżnienia:

KULINARIA
I miejsce - Grzyby na gęsto – KGW Chorkówka
II miejsce – Macki razowe – KGW Węglówka
III miejsce – Pierogi ziemniakami – KGW Korczyna

Wyróżnienie:
I – zupa z pokrzywy -  KGW Podniebyle
II – Pamuła glinicka – KGW Glinik Zaborowski
III – Pierogi z kapustą – KGW Cieklin

Wyróżnienie:
Kasza ze śliwkami – KGW Krasna
Kapusta z piechotą – KGW Dzielec
Zupa grzybowa – KGW Wola Dębowiecka
Gołąbki – KGW Iskrzynia

ZESPOŁY OBRZĘDOWE
I MIEJSCE – Zespół Ludowy KOMBORNIA (opiekun Agata Pucykowicz)
II MIEJSCE – Zespół Folklorystyczny KAŚKA  z Dębowca (opiekun Agata Pucykowicz)
III miejsce – Kapela Ludowa KAŚKA (opiekun Agata Pucykowicz)
Wyróżnienie - KGW KORCZYNA (opiekun artystyczny: Jolanta Kwiatkowska)

Na specjalnie przygotowanym stole zaprezentowały się firmy, które w swojej ofercie produkty wpisane na Podkarpacką listę produktów regionalnych. Specjalne wyróżnienia otrzymali:

Firma TRAFUNEK z Dębowca za kiełbasę dębowiecką
Zakład Mięsny JASIOŁKA z Dukli za pasztet.

Wśród gości obecni byli: Tadeusz Pióro – wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Dariusz Sobieraj – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa, Jan Juszczak – Starosta Krośnieński, Jan Zych – wójt Gminy Korczyna, Janusz Pojnar – zastępca Wójta Gminy Korczyna, Elżbieta Rak – sekretarz gminy, Elżbieta Hawrot – przewodnicząca Rady Programowej GOK, radni powiatu krośnieńskiego: Adolf Kasprzyk i Marian Pelczar, radni gminy Korczyna, radny powiatu jasielskiego Zbigniew Dranka oraz Janusz Budziak - przewodniczący Rady Gminy Dębowiec.

Wszystkich uczestników przywitała orkiestra dęta OSP w Iskrzyni pod batutą Wiesława Wojnara.

Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie REGIONALIZM w Korczynie, Stowarzyszenie WRZOS w Dębowcu oraz Wójt Gminy Korczyna.

Zadanie dofinansowane zostało przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Wojciech Tomkiewicz

zobacz galerię

Podziel się: