23-10-2014Konkurs „Cztery Pory Roku na Pogórzu Karpackim” w Korczynie
W niedzielę 19 października br. do Korczyny zawitało 10 grup z terenu powiatów: Krośnieńskiego, Jasielskiego i Strzyżowskiego aby zaprezentować potrawy regionalne na konkursowych stołach.
Celem organizatorów było stworzenie możliwości regionalnym grupom społecznym prezentacji najważniejszych dorocznych obrzędów, połączonych ze zwyczajami żywieniowymi , kulturą obyczajową i zachowanymi tradycjami ludowymi w środowiskach wsi i małych miasteczek Regionu Podkarpacia. Stąd wziął się pomysł na równoległy konkurs obrzędowy podczas spotkania w Korczynie.
Jury w składzie: Jolanta Dragan (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej), Sławomir Gołębiowski (Jasielski Dom Kultury), Grażyna Ostrowska (Starostwo Powiatowe w Krośnie), Adam Miszczak (TV Obiektyw), Andrzej Łapkowski (Czarnorzecko – Strzyżowska LGD), Stanisława Mroczka (firma Trafunek), Bogusław Pacek (dyrektor GOK w Chorkówce) i Józef Biernacki (Jasielski Klub Motorowy i Ratownictwa Drogowego) dokonała oceny wszystkich prezentowanych potraw i obrzędów, przyznając następujące nagrody i wyróżnienia:
KULINARIA
I miejsce - Grzyby na gęsto – KGW Chorkówka
II miejsce – Macki razowe – KGW Węglówka
III miejsce – Pierogi ziemniakami – KGW Korczyna
Wyróżnienie:
I – zupa z pokrzywy - KGW Podniebyle
II – Pamuła glinicka – KGW Glinik Zaborowski
III – Pierogi z kapustą – KGW Cieklin
Wyróżnienie:
Kasza ze śliwkami – KGW Krasna
Kapusta z piechotą – KGW Dzielec
Zupa grzybowa – KGW Wola Dębowiecka
Gołąbki – KGW Iskrzynia
ZESPOŁY OBRZĘDOWE
I MIEJSCE – Zespół Ludowy KOMBORNIA (opiekun Agata Pucykowicz)
II MIEJSCE – Zespół Folklorystyczny KAŚKA z Dębowca (opiekun Agata Pucykowicz)
III miejsce – Kapela Ludowa KAŚKA (opiekun Agata Pucykowicz)
Wyróżnienie - KGW KORCZYNA (opiekun artystyczny: Jolanta Kwiatkowska)
Na specjalnie przygotowanym stole zaprezentowały się firmy, które w swojej ofercie produkty wpisane na Podkarpacką listę produktów regionalnych. Specjalne wyróżnienia otrzymali:
Firma TRAFUNEK z Dębowca za kiełbasę dębowiecką
Zakład Mięsny JASIOŁKA z Dukli za pasztet.
Wśród gości obecni byli: Tadeusz Pióro – wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Dariusz Sobieraj – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa, Jan Juszczak – Starosta Krośnieński, Jan Zych – wójt Gminy Korczyna, Janusz Pojnar – zastępca Wójta Gminy Korczyna, Elżbieta Rak – sekretarz gminy, Elżbieta Hawrot – przewodnicząca Rady Programowej GOK, radni powiatu krośnieńskiego: Adolf Kasprzyk i Marian Pelczar, radni gminy Korczyna, radny powiatu jasielskiego Zbigniew Dranka oraz Janusz Budziak - przewodniczący Rady Gminy Dębowiec.
Wszystkich uczestników przywitała orkiestra dęta OSP w Iskrzyni pod batutą Wiesława Wojnara.
Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie REGIONALIZM w Korczynie, Stowarzyszenie WRZOS w Dębowcu oraz Wójt Gminy Korczyna.
Zadanie dofinansowane zostało przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Wojciech Tomkiewicz